Friday, January 27, 2012

Susanna Myllylä: METROPOLIN KATOLLA - Futuristis-kineettisiä valokuvia Galleria Koppelossa, 1-29.2.2012


Metropolin katolla (2011)

Nähtyäni elokuvan Inception, jotain kolahti. Taka-alalle jäänyt nuoruuden scifi-henkisyyteni pääsi valloilleen ja aloin tarkastella lähemmin keräämääni kaupunkikuva-aineistoa.
 
Galleria Koppelossa on esillä helmikuun ajan "futuristis-kineettisiä", digitaalisesti muokattuja valokuviani metropoleista. Näyttelyyn oikeastaan kiteytyy 19-vuotinen kaupunkitutkijan urani, josta valtaosan aikaa olen viettänyt kenttätyössä Egyptissä, Kairossa sekä Intian ja Brasilian eri kaupunkialueilla. Lyhyemmän aikaa olen ollut USA:ssa, Keniassa ja Tansaniassa. Huomaan samalla dokumentoineeni paloja kaupunkien urbaania historiaa. Kenttätyöaineistosta olen julkaissut artikkeleita ja valokuvia tieteellisistä lehdistä ja kirjoista päivälehtiin ja yleistajuisiin tietoteoksiin.

Nyt näyttelyssä esillä eivät ole tutkimani ihmisyhteisöt, vaan heidän rakentamansa kaupungit. Olen pyrkinyt saamaan kuviini uutta henkeä ja ilmentämään metropolien sykettä. Toisissa teoksissani korostan jo ennestään absurdien rakennelmien, pilvenpiirtäjien omalaatuisuutta - ellei mauttomuutta. Käytän kineettisyys-termiä "kategorisoimaan" töitäni ja työstämistapaani, sen perusteella mitä palautetta sain viime vuoden näyttelystäni Cityscapes and skylines; moni on kuvannut töitäni myös hypnoottisiksi. Kaikenlainen palaute onkin tervetullutta.

On hämmästyttävää nähdä São Paulon metropolialueen rajattomuus ylhäältä käsin, yli horisontin. Samalla huomaan, miten urbaani tulevaisuus rakentuu - ei niinkään Euroopassa tai USA:ssa - vaan juuri näissä Etelän metropoleissa.

AVAJAISET keskiviikkona 1.2. klo 18-20. Hämeenpuisto 25, vastapäätä Metsoa. Tarjolla viiniä ja pientä purtavaa. Lämpimästi tervetuloa! 


STATEMENT 

Kaupunkikuva edustaa aikaporttia, jonka kautta pääsemme katsomaan menneisyyteen ja tulevaisuuteen. Tulevaisuuden metropolit löytyvät nykypäivän Etelästä. Siellä arkkitehtien hurjimmatkin päiväunet ovat saaneet manifestoitua vapaasti futuristisina rakenteina, usein ilman kytkentää ympäröivään todellisuuteen ja tilaan. Samanaikaisesti köyhälistö muodostaa omaa vaihtoehtoista kaupunkitodellisuuttaan informaaleina rakenteina, mikä haastaa virallisen kaupunkikuvan. Kaupungit myös imitoivat vahvasti toisiaan, jolloin kadullakulkijan on paikoittain vaikea hahmottaa, missä ajassa tai paikassa hän kulloinkin on. Joskus onkin tarpeen kiivetä katolle katsomaan kaupunkisiluettia ja nähdä laajempi kuva sijainnistaan.



Lisätietoja: Susanna Myllylä - sbmyllyla@hotmail.com

3 comments:

  1. Olipas mukavat avajaiset! Hieno näyttely ja mielenkiintoinen taiteilija. Suosittelen lämpimästi!

    ReplyDelete
  2. Lämpimät kiitokset! Kiva että olitte viitsineet lähteä pakkasilla avajaisiin. Oli todella mielenkiintoista kuulla, miten hahmotitte töitäni eri tavoin taustanne mukaan. Sain arvokkaita vinkkejä ja toivottavasti se FLOW-meininki lähtee taas käyntiin ;)

    Toivotan muutkin tervetulleiksi katsomaan ja kommentoimaan kuviani kun ehditte!

    ReplyDelete

Note: Only a member of this blog may post a comment.