Wednesday, September 24, 2014

Galleria Koppelo 1. - 31.10.2014
ÖLJY - MIKKO HAAPASAARI
 
Taidevalokuvaajan ja runoilijan yhteisnäyttely valottaa pimeitä alueita




 Taidevalokuvaaja Mikko Haapasaari esittelee kiitetyn teossarjansa ”Öljy” Tampereen Galleria Koppelossa 1.–31.10.2014. Näyttelyssä on myös kuvien teemoja tulkitseva Minna Aution runosarja ”Pimeä”.

Mikko Haapasaari on tamperelainen taidevalokuvaaja, jonka luontoaiheiset teokset ovat usein impressionistisia ja maalausmaisia, jopa unenomaisia. Toisinaan hänen kuvansa lähestyvät kohdetta abstraktin ilmaisun kautta, etsien olemusta sanallisuuden ulottumattomissa, tunteen tai alitajunnan tasolla.
Näyttelyn kantavina teemoina ovat arkisen abstrakti ulottuvuus sekä pimeys kaikissa muodoissaan. Valokuvateossarjan nimi on Öljy – aihe, jota mennään niin lähelle, että todellisuus rikkoutuu. Lopulta, kun häviää näkyvistä, mitä kuvissa on, katsoja voikin löytää kuvista mm. avaruudessa olevia kappaleita tai elämää, merensyvyyksiä, tuntemattomia olentoja, oman yksinäisyytensä ja kaipuunsa.
Mikko Haapasaari kertoo: ”Näissä teoksissa on kylmyyttä, paljon elotonta tyhjyyttä – ja kuitenkin paikoittain jonkinlaista pehmeyttä. Kuvaamani näyt olivat äärimmäisyydessään vaikuttavia, tunteita herättäviä: kuin kuvia alitajunnassa olevasta pimeydestä, jota ei voi ymmärtää. Pohjimmiltaan nämä ovat kuvia asioista, joilla ei ole nimiä.”




Kuvissa hämärtyy valokuvan ja muun kuvataiteen välinen raja: katsoja voi lakata etsimästä teoksen takana ehkä olevaa todellisuutta tai konkretiaa. Kameran objektiivi toimii työkaluna, jonka muodostama odottamaton jälki pyrkii haastamaan perinteiset odotukset valokuvan mahdollisuuksista taiteessa.

Kuvien kumppanina näyttelyssä on runoteossarja Pimeä, joka tulkitsee teoksia ja tuo niihin erilaisia sanallisia ja filosofisia ulottuvuuksia. Runosarjassa liikutaan paikoin avaruudessa, paikoin merenpohjassa, ihmetellään jumalallista ja inhimillistä pimeyttä sekä koetaan jonkin tai jonkun kaipuuta – kohti tulemisen ja menettämisen vuorovesiä. Runot tarkastelevat kohteitaan sekä yksityiskohtaisen läheltä että hyvin kaukaa, jopa universaalilta etäisyydeltä.
Runot on kirjoittanut Minna Autio, joka toimii mm. luovan kirjoittamisen ohjaajana ja vapaana kirjoittajana. Kirjoittamista hän on opiskellut tamperelaisessa Viita-akatemiassa.

Lisätietoja


Mikko Haapasaari
p. 045 6730311
mikko.haapasaari@gmail.com
www.mikkohaapasaari.com
www.facebook.com/PhotographyMikkoHaapasaari

Minna Autio
p. 044 5555 996
minnala@gmail.com
www.teonsana.net

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.