Thursday, October 24, 2013

”M E R K I N T Ö J Ä” 

Galleria Koppelo 04.-30.11.2013


Markku Uitto on maalannut yli viisi vuosikymmentä.
1970-luvulla hän perusti Yleisradion taidekerhon ja toimi sen vetäjänä 7 vuotta ja sen rinnalla television ns. design-ammattien koulutuksesta vastaavana opettajana. Kerhon opettajina oli lukuisia merkittäviä kuvataiteilijoita, kuten Rafael Wardi, Leena Luostarinen, Juho Karjalainen, Henry Wuorila-Stenberg, Tarja Unkari jne.
Uitto on toiminut myös kuvataiteen päätoimisena opettajana Raumalla. Merkittävimmän uran hän on kuitenkin tehnyt viestintä-alan asiantuntijana, luovien alojen koulutuskehittäjänä, oppilaitosten johtotehtävissä (Turun taideakatemia, AMK Metropolia, Radio- ja televisio-opisto ARTO) ja viimeksi projektipäällikkönä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun Pienyrityskeskuksessa.
Maalaaminen on Uitolle hyvin henkilökohtainen tapahtuma. Todellisuus näyttäytyy hänen mielestään usein ristiriitaisena, värittömänä ja tasapainottomana. Tämä todellisuus ei riitä, on luotava välillä oma todellisuus, maailma, johon paeta. Siinä maailmassa on mahdollisuus rakentaa komplementtivärien, sommittelun ja muodon sekä olemisen harmoniaa.
Uitto etsii, kokeilee ja karsii mieluusti toisarvoista. Aiemmin Uiton maalaukset syntyivät päässä järkeilyn tuloksina. Silloin hän vain ”tulosti” maalauksen kankaalle. Nykyään Uitto antautuu jännittävään dialogiin valkoisen kankaan edessä. Välillä työ vie ja välillä Uitto pääsee työn herraksi. Maalarina Uitto ei ole julistaja vaan pikemmin erilaisten tuntojen ja tunnelmien tulkki.

Näyttelytoimintaa:
1966 Pohjoismaisia nuoria kuvataiteilijoita, Neuvostoliittoa kiertävä näyttely 1973 Nordea, Helsinki 1976 Taidehalli, Lapua 1975 – 1985 Yhteisnäyttelyt, Yleisradion Taidekerho, Helsinki 2010 Galleria Art Short Cut, Helsinki 2012 Galleria Kohina, Joensuu 2012 Meijerimuseon Galleria, Nummi

Markku Uitto
Itäportti 1 C 20
02210 ESPOO
puh:050-3026124 / markku.uitto@creada.fi

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.