Wednesday, August 28, 2013

HETKINEN

kuvataiteilija Outi Ahon ja muotoilija Riia Leistin yhteisnäyttely
2.9.-28.9.2013 Galleria Koppelo

HETKINEN - näyttely haastaa pysähtymään ja havaitsemaan sekä pohtimaan ajan, sattuman ja suhteellisuuden merkitystä. Outi Ahon viivapiirroksia ja Riia Leistin teoksia yhdistää selkeät, harkitut muodot, jotka lähemmin tarkasteltuna koostuvat pienten osasten näennäisen sattumanvaraisista yhdistelmistä ja kudelmista. Näyttely haastaa kysymään, ovatko valinnat satunnaisia? Löytääkö katsoja teoksista järjestyksen vai luoko hän sen?

Outi Ahon isokokoiset teokset on tehty piirtämällä viivaa viivan viereen mekaanisesti toistamalla, ilman etukäteissuunnitelmaa tai luonnoksia. Ajan kuluessa viivojen joukosta syntyy kokonaisuus, jota silmä ja mieli edelleen järjestävät ja luokittelevat itselleen tuttuihin olomuotoihin. Tiedostamaton mieli etsii tasapainoa, kaaokseen järjestystä ja rytmiä, paikalleen pysähtyneeseen työhön liikettä ja elämää. Nämä valinnat näkyvät muotojen kohtaamisina, sulautumisina ja rajautumisina.

Outi Aho on koulutukseltaan taiteen maisteri Taideteollisesta korkeakoulusta. Piirtämisen lisäksi hän tekee kollaaseja, mediateoksia ja maalaa öljyvärimaalauksia. Teoksia on ollut esillä yksityis- ja ryhmänäyttelyissä vuodesta 2002 lähtien.

Mitä saakaan aikaan kolmesta kilometristä pakkausnarua, sadoista puolimetrisistä pilleistä tai 5000 nippusiteestä? Riia Leisti tuo HETKINEN -näyttelyyn uusia taidevalaisimia ja -teoksia vuoden 2013 ajalta. Teosten materiaaleina ovat tutut massatuotteet: pillit, nippusiteet ja kertakäyttökäsineet. Uutena materiaalina mukana on pakkausnaru. Leisti rikkoo perinteisiä ajatusmalleja: toisiinsa liitetyistä arkipäiväisistä massaesineistä ja niiden kudelmista muodostuu jotain aivan uutta ja ainutlaatuista. Kertakäyttöiseksi tarkoitetusta syntyy pysyvää.

Suuren yleisön tietoisuuteen Leistin nippusidevalaisimet ja -teokset tulivat Valkeakosken Asuntomessuilla v. 2009. Ensimmäinen kansainvälinen yksityisnäyttely on tavoitteena vuosien 2014–2015 aikana.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.